Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Podelite sa drugima

REHA MEDICA

11000 Beograd

Resavska 2/IV

Telefon/fax: 011/32 30 522, 30 34 670

 

Pronađite nas

na mapi 

Flag Counter
Paraliza n. facijalisa

Paraliza n. facijalisa

Facijalni nerv inerviše sve mimične mišiće lica i, u poredjenju sa svim ostalim nervima, najčešce je zahvaćen paralizom. S obzirom na to da njegovo oštećenје dovodi do gubitka pokreta jedne polovine lica, pacijenti su veoma uznemireni kad im se to desi, jer se plaše da će im ovaj deficit ostati i žele pravu pomoć.

 

Pomoć mora biti PRAVA i PRAVOVREMENA. S jedne strane, s obzirom nа to da se u većini slučajeva radi o tzv Belovoj paralizi gde dolazi do otoka nerva u uzanom koštanom kanalu, neophodno je već prvih dana lekovima smanjiti to trplјеnје nerva što će uticati i na prognоzu za oporavak. S druge strane, razlozi za oštećenје facijalnog nerva mogu biti mnogobrojni (povrede, tumori, neurološka oboljenja) pa je neophodno detaljnim pregledom uz konsultaciju neurologa, ORL specijaliste i neophodnim radiološkim metodama (CT, MR), isključiti druge uzroke koji bi zahtevali drugačiji tretman. Kao neophodan deo dijagnostike, u ordinaciji REHA MEDICA, uradićemo Vam KLASIČNU ELEKTRODIJAGNOSTIKU i EMNG pregled sa ciljem da procenimo stepen oštećenja nerva, mogućnosti oporavka i adekvatnu terapiju.

 

Fizikalnu terapiju započinjemo u drugoj nedelji kompleksnim fizikalnim tretmanom koji podrazumeva elektroprocedure, laseroterapiju i neizostavnu elektrostimulaciju paralitičnih mišića koju sprovodi isključivo specijalista fizijatar.